Чесько-український форум підприємців у Празі тепер проводять й українською

Представники української громади в Чехії надіслали відкритого листа міністрові промисловості та торгівлі Чехії із закликом проводити спільний форум підприємців також українською мовою. З офіційного сайту міністерства випливає, що сьогоднішній форум (23.9.2010) у Празі мав проходити чеською й іноземною російською мовами.

Повідомляє інформаційний культурно-історичний вісник з посиланням на пресове бюро Міжнародного об’єднання “Українська Свобода”.

“Це дипломатичний нонсенс, адже Україна є суверенною державою, державною мовою якої є українська”, – мовиться у листі за підписом голови міжнародного об’єднання “Українська Свобода” Богдана Костіва.

Посол України в Чехії Іван Грицак розповів Радіо Свобода, що питання вирішене.

“Ми наполягали на тому, щоб внесли зміни. Сьогодні вранці була зустріч із заступником міністра паном Говоркою і ми домовилися що прийнятною є та мова, яку розуміє загал учасників форуму”, – сказав дипломат.

Водночас сам Іван Грицак виступав на форумі підприємців українською та чеською мовами.

За його словами, за протоколом, узгодженим ще десять років тому, мовою спільних українсько-чеських торговельно-економічних засідань є іноземна російська та чеська. “Це пов’язано з тим, що немає коштів на перекладачів українською, ні чехи не мають, ні ми не можемо забезпечити”, – сказав Грицак.

Водночас на сьогоднішній чесько-український форум підприємців посольство України в Чеській Республіці надало двох перекладачів на українську мову, вони є співробітниками посольства.

Відкритий лист Міністерству промисловості та торгівлі Чехії:

Джерело: Пресове бюро Міжнародного об’єднання “Українська Свобода”